Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij minister Jan Jambon, blijkt dat er in 2012 in onze streek (gerechtelijk arrondissement Turnhout) 2.355 bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.
In 2015 was dit aantal gedaald naar 1853. Van Camp: "Onze regio volgt hiermee de tendens die in het rest van dit land zichtbaar is, namelijk dat steeds minder mensen onder invloed achter het stuur kruipen, maar toch blijven de aantallen nog enorm. Inzetten op preventie en repressie blijft dus de boodschap."
"Als we kijken naar de grootste steden/gemeenten in onze regio, dan zien we dat in Turnhout er 308 personen betrapt werden op het rijden onder invloed van alcohol/drugs. In 2015 was dit aantal gedaald naar 211. De meeste mensen die betrapt worden in Turnhout zitten in de ≥ 0,35 mg/l categorie en moeten daardoor hun wagen 6 uur aan de kant laten staan.
Al deze personen dienen voor de politierechter te komen, die boetes kan opleggen tussen 1.200 en 12.000 euro voor dit soort van dronkenschap. In Geel ging het in 2012 om 237 gevallen en in 2015 om 322 chauffeurs. Vooral het aantal personen onder invloed van drugs steeg hier enorm. Voor Herentals ging het in 2012 om 113 chauffeurs en in 2015 om 67. In Mol ten slotte werden er in 2012 141 chauffeurs betrapt, terwijl dit in 2015 lichtjes steeg naar 148.
Hoewel de cijfers van het aantal betrapte chauffeurs enorm blijft, is Van Camp tevreden met de dalende trend in onze regio. "De sensibiliseringscampagnes die Vlaams minister Ben Weyts elk jaar op poten zet, gecombineerd met de strengere bestraffing van het rijden onder invloed, opgelegd door minister Jambon, moet de komende jaren verder gezet worden.
Daarnaast vragen zowel ikzelf als mijn partij al een heel aantal jaren om de invoering van een rijbewijs met punten. Alle studies zijn het erover eens dat de invoering van het puntenrijbewijs zeker op korte termijn kan leiden tot een daling van het aantal verkeersdoden met 20 procent. Wie zijn punten kwijt is, verliest ook het recht tot sturen en moet opnieuw de nodige vorming doorlopen, vooraleer hij of zij opnieuw wordt toegelaten om deel te nemen aan het verkeer", aldus Van Camp.
De cijfers voor de hele provincie Antwerpen tonen eenzelfde dalende trend als die in de Kempen, enkel het aantal chauffeurs betrapt op rijden onder invloed van drugs is exponentieel gestegen, van 455 in 2012 naar 1.052 in 2015. (pp)
Foto's NNieuws archief/ Guy Verellen.